Cookies
Essentieel
Analyse
Om deze website te verbeteren maken we gebruik van (anonieme) cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie
Privacy Instellingen

Rentmeester Patrick de Groot

Hij is de onbetwiste specialist op het gebied van de Natuurschoonwet 1928 (NSW) binnen Eelerwoude en daarbuiten en inmiddels 25 jaar in dienst. In dit vraag-en-antwoord-gesprek maakt hij duidelijk waarom hij na al die jaren nog steeds bij Eelerwoude werkt en wat het beroep als rentmeester hem heeft gebracht. 

‘Hoe komt het dat je na 25 jaar nog steeds bij Eelerwoude werkt?’
Patrick: “Ik kan hier doen wat ik leuk vind. De mogelijkheid om mijn eigen koers te bepalen en mijn eigen ruimte te nemen heeft ervoor gezorgd dat ik me kon ontwikkelen tot wie ik nu ben.” 

‘Heb je na al die jaren nog uitdaging in je werk?’
Patrick: “Jazeker, het is altijd weer een uitdaging om te werken met heel uiteenlopende persoonlijkheden. Je treft telkens mensen met een andere achtergrond, zoals landgoedeigenaren, boeren, burgers, pachters, architecten, noem maar op. Ze hebben allemaal een eigen verhaal en motivatie. Deze klantenkring heeft te maken met veel maatschappelijke vraagstukken als duurzaamheid, klimaatadaptatie, landbouw, gronden, gebouwen, pacht en verhuur. Ik kan ze helpen met mijn kennis en samen kunnen we tot oplossingen komen. En bijna altijd komt de vraag; hoe kunnen we ons bezit duurzaam en ook voor de volgende generatie in stand houden. 

Kijk je naar de NSW dan gaat het landgoedeigenaren vaak om de vraag hoe ze hun bezit zo voordelig mogelijk kunnen overdragen op de volgende generatie. Hoe blijft het financieel haalbaar? We kijken hoe we gebruik kunnen maken van subsidies door meer natuur te realiseren met bijvoorbeeld het aanplanten van bomenrijen, singels, boomgaarden. Bij Eelerwoude noemen we dat “Op weg naar 100% natuurinclusief”. 

Hoe ziet je werkdag eruit?
Patrick: “Ik ga vaak op bezoek bij opdrachtgevers. Dan denk ik mee over de thema’s die spelen bij bijvoorbeeld een historisch landgoed. Ik adviseer en geef mijn mening vanuit mijn expertise. Daarnaast bezoek ik agrariërs en bewoners van het buitengebied en praat ik aan de keukentafel met hen over de toekomst van de landbouw en natuur. Dan weer ga ik met een architect of fiscalist op pad. Dat zijn de leukste werkdagen.” 

Waarin onderscheid jij je van je collega-rentmeesters?
Patrick: “Ik heb mij gespecialiseerd in landgoedbeheer en -ontwikkeling en nog specifieker de NSW. Die expertise heb ik in de jaren opgebouwd. Daarbij heb ik een brede scoop op zaken, ik bekijk het totale plaatje. Want vaak hangen er meer zaken achter één vraag. Loop ik op een erf, dan vraag ik aan de eigenaar: ‘Wat ben je van plan met die schuren? Hoeveel overige grond heb je? Maak je gebruik van subsidies?’ Inmiddels word ik gevraagd om mijn naam en daar ben ik trots op.” 

Hoe is dat zo gekomen?
Patrick: “Dat is zo gegroeid. In het begin was ik assistent van Evert van de Kolk, rentmeester en toenmalig directeur van Eelerwoude. Ik begon met hand- en spandiensten. Toen mocht ik wat projecten doen en bouwde langzaamaan mijn eigen klantenbestand op. In die jaren groeide mijn kennis van en de interesse voor de NSW. Ik heb opgepakt wat mij ligt en dat heb ik uitgebouwd.” 

Waarom zou iemand rentmeester bij Eelerwoude moeten worden?
Patrick: “Eelerwoude heeft naam in het vakgebied en een grote diversiteit aan opdrachtgevers. Daarbij heb je de vrijheid om werkzaamheden te kiezen die het beste bij jou passen. Dat is typerend voor Eelerwoude. En het vak van rentmeester is heel bijzonder. Je kijkt met een brede bril naar het geheel en je kunt je opdrachtgevers adviseren en meenemen in je advies. Je bent veelal de spin in een web. Het mooie is dat je het vertrouwen krijgt om mee te denken over allerlei vraagstukken die je opdrachtgever bezighouden.” 

Wat herinner je je nog van het sollicitatiegesprek van 1997?
Patrick: “Haha, het was een bijzonder gesprek! Omdat Eelerwoude toen voornamelijk klanten in Oost-Nederland had, kreeg ik ook de vraag: ‘Kö’j plat proaten?’ Dat kon ik en dat is heel handig gebleken bij allerlei uiteenlopende gesprekken met landeigenaren.” 

Een beker van Eelerwoude en een korte speech van Patrick