Cookies
Essentieel
Analyse
Om deze website te verbeteren maken we gebruik van (anonieme) cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie
Privacy Instellingen

Karel Hanhart zet zich in voor het Heelsums beekdal 

Nederland verdroogt en daar moeten we iets aan doen. En dat is precies wat Karel doet. Vanuit zijn functie als ecohydroloog bij Eelerwoude, maar ook in zijn vrije tijd. Hij zet zijn kennis en expertise in voor het Heelsums beekdal.

Volgens Karel is de Heelsumse beek één van de mooiste beken van Nederland. Het helder stromende water en de natuur er omheen hebben zijn hart gestolen. Hij maakt zich dan ook enorm zorgen over de verdroging van de beek en de omliggende natuur. Toen grondeigenaar Natuurmonumenten vrijwilligers opriep om in actie te komen, hoefde Karel geen moment na te denken. Hij is nu onderdeel van de werkgroep ‘Stromende beken’, die tot doel heeft de beek weer goed aan het stromen te krijgen.

Het bijzondere van de werkgroep is de combinatie van enthousiaste mensen uit de omgeving van het Heelsumse beekdal en specialisten zoals Karel. De vrijwilligers hebben samen met Karel maar liefst 18 peilbuizen geplaatst, die ze om de maand uitpeilen. Ook heeft Karel de vrijwilligers geleerd om de afvoer van de beek te schatten met de zogenaamde Sinaasappel-methode”. Karel heeft gezorgd voor de app om de peilingen en debietschattingen in te voeren in de Waterweb-database. Na een paar maanden meten schrok de hele werkgroep van de uitkomsten. De peilen gingen alleen maar omlaag! En nog zorgelijker: wat niemand zich voor kon stellen: de beek dreigt lange tijd geheel droog te vallen. Even leken de peilen omhoog te gaan, maar sinds mei van dit voorjaar is het weer foute boel.

In oktober legt Karel de verontrustende resultaten, inclusief grafieken vast in een rapport. De Werkgroep kan met deze grondige onderbouwing de overheden en de bedrijven die grondwater onttrekken en burgers uit de omgeving informeren. Hij wil ze bewust te maken van hun waterverbruik en welke invloed dat direct heeft op het Heelsums beekdal. 

Karel zegt: “Deze werkgroep is enorm enthousiast bezig om iets te doen aan verdroging de natuur. Daar krijg ik energie van. We delen dezelfde passie, we willen niet dat de beek droogt valt.Dit wil hij de burgers uit de dorpen rondom de Heelsumse beek duidelijk maken: elke druppel grondwater die bij jou uit de douche stroomt, gaat ten koste van de voeding van de beek. Laten we toch zuinig zijn met water! Als we met zijn allen maar 5% besparen, kan de beek weer vanouds stromen en kunnen we daar met zijn allen volop van genieten.  

Meer weten? Ga naar de website van het Heelsums Beekdal en bekijk de onderstaande video met de oproep waaraan Karel gehoor gaf.